Zeeuwse Gronden

Stichting Wonen en Psychiatrie, Zeeuwse Gronden, is een kleinschalige GGz instelling, met als doelstelling geïntegreerde zorg te bieden aan mensen met een langdurige psychiatrische aandoening. De Stichting is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen ouders en hulpverleners. Ouders zijn rechtstreeks vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur (Stichting Wonen en Psychiatrie) en hebben aan de hulpverleners de opdracht gegeven goede zorg te verlenen aan mensen met een ernstige psychiatrische stoornis, een doelgroep die ze van zeer nabij kennen. De zorginstelling werkt onder de naam Zeeuwse Gronden.
 
Bij Zeeuwse Gronden staat het wonen centraal. Ieder mens heeft het recht op een eigen woning, een eigen plaats om te leven. Om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening zo zelfstandig mogelijk te laten wonen, is het noodzakelijk wonen, behandeling en begeleiding op elkaar af te stemmen. Cliënten krijgen de beschikking over een eigen woning, maar aan het wonen is een behandelplan en een begeleidingsplan verbonden.
 
Wanneer de ervaring heeft geleerd, dat een cliënt niet zonder medicijnen kan om zich te handhaven, dan zal dit een voorwaarde zijn bij het wonen. Ook andere afspraken, die voor iedere cliënt individueel worden gemaakt, op grond van noodzaak en behoefte, zoals begeleiding aan huis, dagelijks een gesprekje, aandacht voor het huishouden, vormen een onderdeel van het begeleidingsplan en zijn noodzakelijke voorwaarden om te kunnen wonen. Met deze voorwaarden willen we het de cliënt niet onnodig moeilijk maken of zijn autonomie ontnemen. Alles is erop gericht de cliënt zo zelfstandig mogelijk te laten wonen, inperking op het ene gebied, bijvoorbeeld dagelijkse verstrekking van medicijnen, kan een grotere vrijheid op een ander gebied geven.
 

Cliënten wonen voor het merendeel in ‘geclusterde woonvormen’. Ze hebben de beschikking over een eigen woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en ze hebben een eigen voordeur. De appartementen maken deel uit van een groter geheel (wooncomplex). Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, waar met de begeleiding koffie wordt gedronken, gepraat, tv wordt gekeken en een aantal keer in de week kan er gezamenlijk worden gegeten. We hechten er belang aan cliënten niet alleen zelfstandig te laten wonen, maar ze ook weer de kans te geven een sociaal leven te ontwikkelen. In de praktijk van de ‘vermaatschappelijking,’valt de integratie met de buurt tegen, voor mensen met een psychiatrische aandoening. Ze hebben onvoldoende mogelijkheden contacten met hun omgeving aan te gaan, een omgeving die meestal ook niet zit te wachten op mensen die anders zijn. Maar binnen de woonclusters, vindt wel de ontwikkeling van een sociaal leven plaats. Cliënten gaan bij elkaar op bezoek, trekken samen de stad in en gaan samen uit. Ook in onze ‘individuele’ samenleving is het voor ieder mens zijn welbevinden noodzakelijk dat hij tot een gemeenschap behoort. Zeeuwse Gronden beoogt met familie, begeleiders en cliënten een sociale gemeenschap te vormen.